Igennem to udstillinger i henholdsvis Kryptkirken under Vor Frue kirke og Aarhus Rådhus undersøger 8 kunststuderende fra Århus Kunstakademi melankoliens væsen, som den udfolder sig i hverdagens og nutidens Aarhus. De to udstillinger er kulminationen på et projektforløb, ledet af billedkunstner Peter Land, med temaet melankoli.

Melankolsk? – tag en pille, så mærker du det ikke.
Det handler om melankoli. Ikke den slags som man tager medicin i mod, men den melankoli som i århundreder har været dyrket i kunsten.
Melankolien er ligesom den gode kunst svær at definere. Melankoli er i højere grad noget, man oplever. En personlig erfaring man gør sig i mødet med verden. Melankoli fordrer en langsomhed, en sansende tilgang til verden, der dårligt lader sig forene med et moderne liv, hvor alting helst skal foregå med 160 kilometer i timen.
Kunstnergruppen vil ikke kurere århusianerne for melankoli, snarere have dem til at blive opmærksomme på den.

Det moderne livs møde med kirkerummets evighed
I Kryptkirken, der ligger under døbefondsgulvet i Vor Frue Kirke, kan man fra den 14. marts opleve kunstværket ”Tider”.  I kunstværket ”Tider” i Kryptkirken smelter rum og kunst sammen. Både lyden af tid og en tekst bøjet i neon indgår, og værket taler til sanserne. På udstillingen i kryptkirken lader de det moderne livs tempo møde kirkerummets evighed.
Med dette værk ønsker kunstnerne, at publikum sætter sig og spørger: Hvor er jeg – hvor vil jeg hen? Hvem er jeg?

En sko på en trappesten
I udstillingen ”Steder” samler de 8 kunststuderende genstande fra Aarhus til en arkivarisk helhed. Denne udstilling handler om de tabte tings melankoli. En hovedpude i en parkeringskælder. En sko på en trappesten. En lille barnevante på en gynge. Det er ikke genstanden i sig selv, men lige så meget det sted det er fundet.

Få meter fra udstillingen, i kældergulvet under rådhuset, kan man se omridset af rådhusets grundsten. Grundstenen er flyttet med hver gang man har bygget et nyt rådhus. Den er således ikke bare bygningens fundament, men en grundsten for Aarhus, som sted. Kunstværket samler således  ting, som århusianerne har tabt rundt omkring i byen og bringer dem sammen lige her, hvor Aarhus samler sig – geografisk og historisk.

De otte kunststuderende er Lisbeth Hulgaard, Malene Kløve Dalsgaard,  Manja Haimes, Paula Thobo-Carlsen, Kirsten Schmidt Nielsen, Dorthe Lund, Marie Kaarøe og Marie Neumann. De er alle studerende på den 4-årige uddannelse på Århus Kunstakademi

Udstillingens åbningstider:
”Tider” kan opleves fra den 14.-27. marts 2018 i Kryptkirken. Der er åbent alle dage fra 10–16.  Ferniseringen finder sted den 14. marts kl. 14.30-16 i Vor Frue Kirke.

”Steder” kan opleves i Trafikhallen på Aarhus Rådhus fra den 19.-27. marts kl. 8–16 alle hverdage. Ferniseringen finder sted den 19. marts kl. 14.30–16.

Udstillingen er støttet af:
DOF’s Kunstpulje
Vestergaaard Æsker
HIFI Klubben
Mimosa Foto
Hulgaard Advokater