Lene Desmentik

Lene Desmentik: Territorier, grænser, døren og muren

For billedkunstner Lene Desmentik er territorier, grænser, døren og muren som begreb et tilbagevendende tema. Kunstneren arbejder blandt andet med stedsspecifikke værker, installationer, samt skulptur og tegning.

Soloudstillingen Sporskifte fra 2019 bestod netop af en række stedsspecifikke værker. Udstillingen fandt sted på galleriet Hoejbjerg & Simmelsgaard, som hører til på havnen i Hobro. Her havde kunstneren skabt en række værker, som undersøgte og fortolkede de betydninger, der er knyttet til havnen, blandt andet handlen, industrien og trafikken. Siden 1850 har Vindø Teglværk produceret mursten på havnen i Hobro og selv samme mursten og ler blev brugt i et af Desmentiks værker.

I Mindeparken i Aarhus står en statue af Bernhard Arp Sindberg, som er skabt af Lene Desmentik i samarbejde med Shang Rong og Fu Licheng fra Nanjing. Aarhusianske Sindberg er ukendt for de fleste aarhusianere, men statuen er rejst som en gave fra bystyret i Nanjing, Kina, som en anerkendelse af hans indsats for at beskytte en del af lokalbefolkningen på F.L. Smidths fabrik under Nanjing-massakren i 1938. Statuen blev afsløret den 31. august 2019 af Hendes Majestæt Dronning Margrethe. Statuen består af en figur af Sindberg omgivet af rammer udformet som en åben dør. Et stærkt symbol på den gestus Sindberg ydede over for de flygtende lokale borgere og samtidig et symbol på samarbejdet og båndet mellem Nanjing og Aarhus.

For tiden tilegner Lene Desmentik sig ny viden om materialer som ler og stål. Det er især lerets uberegnelige blødhed, der fascinerer hende. Mens leret er et naturprodukt, som graves op ad jorden, er stål et materiale med klare referencer til industrien. Det er køligt og hårdt, mens leret er varmt og blødt. Det er især dette møde mellem materialer, der optager kunstneren.

Lene Desmentik underviser på fagskolens skulpturafdeling på Århus Kunstakademis 4-årige uddannelse. Du kan læse mere om kunstneren her.

 

Du kan få et overblik over vores uddannelses-undervisere her.