OM PROJEKTET

GenJord er en udviklingsproces og et netværksforløb, hvor bæredygtighed tænkes ind i det keramiske fag via en forskningsmæssig tilgang, hvor eksperimenter, undersøgelser og analyser åbner op for nye metoder og æstetiske værker. Resultaterne skal kunne bruges direkte af keramikere i deres praksis og vidensdeles med andre keramikere og undervisere indenfor det keramiske område. Målet er at gentænke et ressourcetungt fag, så det i fremtiden kan blive mere leve- og bæredygtigt.

Vi ønsker at diskutere og undersøge: Hvordan leret kan tilvejebringes mere bæredygtigt? Hvilke forskelle vil ændrede brændingsmetoder gøre på klimaaftryk, udtryk og holdbarhed? Hvilke bearbejdningsmetoder kræver færre ressourcer? Hvilke æstetiske overvejelser og kvaliteter kan inddrages for at sikre en bæredygtig og holdbar keramisk produktion? Hvordan genanvender vi keramikaffald optimalt? Og hvordan kan analyserne inddrages i den fremtidige praksis og til undervisning?

En vigtig del af projektet er netværk og vidensudveksling, der skal skabe nye muligheder, som kan nå ud til keramikere, undervisere og deltagere rundt om i landet.

Projektet blev startet op med en fælles workshop den 25. november 2023 med oplæg fra Anne Louise Bang, ph.d., tekstildesigner og forsker i bæredygtighed og design ved Via University College, Christina Schou Christensen, keramiker og studielektor , Ninna Gøtzsche, keramiker samt Helle Bovbjerg, keramiker og projektleder på GenJord.

På workshoppen blev der diskuteret problemstillinger og arbejdet med en række hypoteser, som efterfølgende blev undersøgt i de arbejdsgrupper, der blev dannet på dagen

8. juni 2024 blev den anden workshop afholdt med opsamling af foreløbige resultater, fælles diskussioner og talks ved billedkunstnerne Honey Biba Beckerlee og Linda Swanson.

Gruppernes resultater blev præsenteret ved et symposium den 2. november 2024 på CLAY Keramikmuseum Danmark. Her kunne man gå på opdagelse i de spændende projekter og ny viden indsamlet i løbet af projektperioden. Der var talk ved den hollandske keramiker Anton Reijnders og udendørs workshop med de internationale keramikere Linda Swanson, Teresa Dorey og Daniel Gillberg, der brændte i en Rocket Kiln.

Projektet fortsætter i 2025 med talks, workshops og netværksmøde. Følg med her på hjemmesiden, på Instagram og via vores nyhedsbrev (tilmelding nederst på siden).

Som en del af projektet afholder vi online og fysiske talks og deler relevante links, og erfaringer her på hjemmesiden. Siderne bliver løbende udviklet, så du kan bruge det som en vidensbank om bæredygtig keramik.

Projekt GenJord søger ikke løsningén, men fokuserer på refleksioner og idéer, der åbner op for nysgerrighed, undersøgelser, der fører til ny viden og tilgange til faget.

Projektet er støttet af Statens Kunstfond, Projektstøtteudvalget for Kunsthåndværk og Design, Kulturministeriets udviklingspulje til lokal folkeoplysning, Oplysningsforbundenes Lokalforeningspulje, Aftenskolernes pulje til Grøn Omstilling, Aarhus Kommune samt Dansk Oplysningsforbunds Initiativpulje.