Fokus på en billedkunstner | Noelia Mora Solvez

Stærke, æstetiske og kritiske videoinstallationer og performances med et humoristisk bid. Det er, hvad man kan forvente, når man møder Noelia Mora Solvez’ kunst. De seneste fem år har Solvez særligt været optaget af menneskekroppe, der giver sig ud for at være dyr, som det kan ses i værkerne Cows on grass, 2017 og Birds, 2018. Ifølge kunstneren selv, tillader dette kunstneriske greb, et humoristisk og objektivt blik på menneskets forunderlige natur.

Noelia Mora Solvez er nyuddannet billedkunstner, men har allerede opnået stor anerkendelse blandt andet for sit fortryllende videoinstallationsværk Birds. Hun vandt fortjent publikumsprisen for dette værk på Kunstnernes Påskeudstilling 2018. Birds blev efterfølgende købt af kunstmuseet ARoS og kan opleves i udstillingen Far From Home.

Kunstneren har en særligt veludviklet sans for at kommunikere samfundskritik med et spidsfindigt humoristisk lag. Mange af hendes værker reflekterer over menneskelig adfærd formidlet gennem dyrenes verden. Hendes kunst udspringer af samfundsmæssige observationer. Særligt de samfundsmæssige strukturer, som kan være svære at få øje på for os, der lever i selv samme samfund. Eksempelvis patriarkatet, som tages under kærlig behandling i værket Sheep fra 2019. Sheep vises på Århus Kunstakademi under Art Weekend Aarhus den 4.-6. oktober 2019.

I øjeblikket er kunstneren optaget af kontrolkulturen, som er fremherskende i samfundet i dag. En kultur som stræber efter den perfekte præstation. I værket The Somersault, 2019 undersøger Solvez kolbøtten sammen med kunstneren Mette Braüner. Kolbøtten er en tilsyneladende spontan barneleg, som ofte ender i en kontrolleret og konkurrencepræget praksis som fx gymnastik. The Somersault dissekerer kolbøtten som handling gennem videoinstallation og skulptur. Værket kan ses på KH7artspace indtil den 24. september 2019.

Noelia Mora Solvez (f. 1975) er født i Barcelona, men bor og arbejder i dag i Aarhus. Hun er uddannet på Århus Kunstakademi, hvorfra hun tog afgang i 2018. Forud for sit virke som billedkunstner har hun en baggrund i dans, koreografi og performance. En baggrund som tydeligt mærkes i hendes stærkt kropslige værker.

noeliamorasolvez.com

Fotos af Christoffer Brekne