EfteråreMorten Stræde-2ts første artist talk arrangeret af Århus Kunstakademi bliver med Morten Stræde, som er professor, billedhugger og en af Danmarks mest erfarne og prisbelønnede kunstnere i arbejdet mellem traditionel kunst og landskabsarkitektur/byudvikling. Morten Stræde er født i 1956 og blev i årene 1978-1985 uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi. Han var fra 1994 til 2003 professor i skulptur og afdelingsleder på Kunstakademiet i København. Stræde har forelæst ikke blot på kunstskoler, men også på arkitektskoler i Danmark og i udlandet.

Han har udstillet på gallerier og museer siden 1981, senest i 2015 med separatudstillingen ”Seven Sorrowful Songs” på Ny Carlsberg Glyptotek i København.
Sideløbende med udstillinger i gallerier og på museer arbejder han med landskabelige, byrumsmæssige, arkitektoniske, kulturhistoriske og kunstneriske komponenter. Han har samarbejdet med en lang række arkitekter som bl.a. COBE Architects, PLOT Architects og landskabsarkitekt Stig L. Andersson om byarkitektoniske projekter. Og har været ”assistant professor” for den internationalt anerkendte arkitekt Daniel Libeskind.

Kunstnerisk rådgiver på arkitekturprojekter

Morten Stræde har tegnet og ydet kunstnerisk rådgivning på talrige arkitekturprojekter, blandt andet åbningen af Vejle Å gennem Vejle midtby, Spydspidsen i København og den nye udformning af Israels Plads i København, som indviedes i 2014.
Morten Stræde har skrevet en række artikler om kunst og byrum til forskellige arkitektur- og byrumsfaglige publikationer.

Stedets sammensathed

Stræde betragter alle rum og steder som sammensatte komplekser af mening, og hans skulpturer undersøger denne kompleksitet ved at opsuge en mangfoldighed af tider og rumligheder. Han har siden 1980´erne været optaget af spørgsmålet om stedets sammensathed, hvilket betyder, at enhver lokalitet står i et kompliceret forhold til andre lokaliteter, og at ethvert øjeblik er som gennemtrængt af andre øjeblikke, der forskyder øjeblikket og gør det urent. Stræde synes dermed at hævde, at man ikke kan rydde eller indramme et sted i skulpturel forstand uden, at de omgivende billeder, erfaringerne og erindringerne suges ind i det som i et sort hul. Således har Morten Stræde siden starten af sin karriere arbejdet med emner som sted, rum, tid og erindring først i sine skulpturer og senere i sine samarbejder omkring arkitektur og byplanprojekter.

Et karakteristisk træk ved Strædes kunstneriske metode er værkernes mangetydende titler, der fungerer som en form for kode til forståelse af værkernes utallige betydningslag og stofoverskud.

Morten Stræde har modtaget talrige priser for sit landskabelige og kunstneriske virke, blandt andet Thorvaldsen Medaljen, Eckersberg medaljen, den italienske Constantino Nivola Pris og Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.

Mød kunstneren på Kunsthal Aarhus

Mød Morten Stræde til artist talk på Kunsthal Aarhus, J.M. Mørks Gade 13, Aarhus

Tirsdag d. 15. september 2015. kl. 13 – 15

FRI ENTRE

Artist Talks er arrangeret af Århus Kunstakademi