Janus Høm

Tirsdag den 26. september 2017 kl. 13.00-15.00 inviterer Århus Kunstakademi i samarbejde med Det Jyske Kunstakademi og Kunsthal Aarhus til artist talk med billedkunstneren Janus Høm.

Janus Høm (f. 1985) er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi, Akademie der Bildende Künste Wien samt Universität der Künste Berlin (2006-2013). Janus Høm skriver for Kunstkritikk og har drevet gallerierne Pleasant, Perfect Present og TOVES.

Janus Høm fortæller om sin egen tilgang til projekter og kunsten: “Udgangspunktet for min praksis har siden studietiden været samtidens teknologi. Men snarere end teknologi som indholdsmæssigt tema, har jeg arbejdet med teknologiens indvirkning på, hvordan folk opfører sig. Mere specifikt hvordan folk opfører sig inden for kunstens felt.

På den måde har det været oplagt for mig at indtage forskellige roller og performe hvordan, at de potentielt kan forandre sig. Det er noget med at blødgøre hierarkierne og gøre kunstnerskab mere flydende. Jeg har derfor arbejdet i skikkelse af kunstner, kurator, gallerist og kritiker.

Senest har jeg lavet udstillingen … maybe, just maybe, I could do what I want to… på Tranen i København. Udstillingen er et skarpt skift for mig, og jeg reflekterer i den over mange års praksis. Jeg reflekterer over, om det, jeg har gang i, egentlig fungerer for mig. Det vil jeg gerne tale om.

Det er blandt andet noget med spørgsmålet, om det måske er sådan, at samtidskunstneren som figur ikke giver så meget mening længere. At være samtidig har ellers altid stået centralt for mig. Men hvis samtidens omvæltninger sker med fortsat højere og højere hast og hvis samtiden derfor konstant smuldre mellem fingrene på en, hvordan kan man så være samtidskunstner? Det føles for mit vedkommende meget svært. Og jeg ved ikke helt, hvad der kan stå i stedet.

Uanset er jeg blevet overbevist om, at jeg må gendefinere min egen praksis og uddrive mange af mine forstokkede forestillinger – med al den usikkerhed og alle de professionelle risici det indebærer. Det vil jeg også gerne snakke om.”

Læs mere om Janus Høm her

Artist talk foregår i Kunsthal Aarhus, J.M. Mørks Gade 13, Aarhus. Der er åbent for alle og fri entré.